Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ "ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ"

 

Σήμερα ζούμε σε μια δύσκολη εποχή που τα φαινόμενα είναι ακραία. Από εδώ και μπρος το φλέγον πρόβλημα της ξενοφοβίας και της λαθρομετανάστευσης και της προσφυγιάς θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας με τα όποια επακόλουθά του. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Και η τέχνη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια γιατί σίγουρα έχει τη δυνατότητα να αφυπνίζει συνειδήσεις. Ιδιαίτερα το θέατρο, με την αμεσότητά του, είναι ένα μέσον που μπορεί να επιδράσει στον θεατή. Πάντα με ενδιέφερε το πολιτικό σχόλιο είτε στα βιβλία μου είτε στα θεατρικά μου. Και πάντα με καθοδηγούσε η εποχή μου και τα προβλήματά της.

Είναι γεγονός ότι η κρίση γεννάει τον ναζισμό. Για έναν δημιουργό που αφουγκράζεται την εποχή του είναι εύλογο να εμπνευστεί από το φαινόμενο του νεοναζισμού που αν δεν προσέξουμε τείνει συνεχώς να κερδίζει μεγάλα μερίδια των πολιτών. Η ΝΥΧΤΑ στην ΕΘΝΙΚΗ είναι ένα τέτοιο έργο. Μιλάει για τους μετανάστες Έλληνες που γύρισαν πίσω στην πατρίδα, ξένους που ήρθαν ρημαγμένοι εδώ και εξ ανάγκης μπορεί να βγάζουν έναν άλλο εαυτό για να επιβιώσουν αλλά κυρίως ξεσκεπάζει τους Έλληνες νεοναζί. Αυτούς τους ανθρώπους, που είναι πραγματικοί και τους έχω γνωρίσει προσωπικά, τους έφερα μαζί σε μια ταβέρνα να συμβιώσουν. Ε δυστυχώς η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη γι αυτή τη συμβίωση. Γιατί είναι η ίδια ματωμένη. Αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί η έκρηξη, που ήδη σιγοβράζει στα θεμέλια της κοινωνίας μας καθώς ολοένα βαθαίνουμε στην κρίση.

Θα περίμενε κανείς οι Έλληνες πρώην μετανάστες να είναι πιο ανεκτικοί με τους ξένους. Αλλά αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο. Μοιάζει ο Έλληνας πρώην μετανάστης να θέλει να πάρει το αίμα του πίσω από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος στις ξένες χώρες. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη πως αν βρεθεί κάποιος στη θέση των ηρώων μου να αποτρέψει η όχι το φόνο ενός ξένου αν θα το κάνει διακινδυνεύοντας. Και ίσως να κάνει τα στραβά μάτια ή ακόμη και να βάλει ένα χεράκι. Μπορεί να ακούγεται ακραίο αλλά από την ησυχία του καναπέ μας όλα αυτά φαίνονται ακραία. Η πραγματικότητα όμως εκεί έξω είναι ακραία. Η μη αποδοχή της διαφορετικότητας οδηγεί μαθηματικά σε αισθήματα  μίσους. Και το μίσος οδηγεί μαθηματικά σε ακρότητες. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είδαμε πολλές ακρότητες ενώ έρευνες δείχνουν ότι κατέχουμε πολύ υψηλή θέση διεθνώς δυστυχώς σ’ αυτές τις εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας.

Αν θέλουμε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα πρέπει πρώτα να τα δούμε κατάματα. Οι νεοναζί είναι απαίδευτα άτομα που πάνω σ’ αυτά βρίσκουν έδαφος και κτίζουν κάποιες οργανώσεις τη νέα νεοναζιστική ιδεολογία. Θεωρώ ότι κάθε τέτοιας φύσεως οργάνωση ψαρεύει οπαδούς ανάμεσα σε άτομα που «πάσχουν». Είναι στερημένα, απαξιωμένα, προβληματικά, ανήκουν σε χώρους που δεν κυριαρχούν οι αξίες, δεν υπάρχει ανθρωπιστική κουλτούρα. Είναι πιο εύκολα θύματα. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους μπορείς πιο εύκολα να περάσεις την ιδεολογία της ανώτερης και εκλεκτής φυλής γιατί μέσα τους υπάρχει η ανάγκη να «γίνουν» ανώτεροι ξεφεύγοντας από την όποια μιζέρια τους. Δεν είναι τυχαίο που ο ναζισμός επιβλήθηκε στη Γερμανία από τον Χίτλερ όταν η χώρα ήταν εξαθλιωμένη μετά από τους πολέμους. Γι’ αυτό και σήμερα θεωρούμε επικίνδυνο το φαινόμενο λόγω της εξαιρετικής εξαθλίωσης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. 7

 

Ας προσέξουμε. Η Νύχτα στην Εθνική όταν παίχτηκε ενόχλησε. Αλλά το κοινωνικό θέατρο πρέπει να ενοχλεί. Η Τέχνη πρέπει να ενοχλεί. Μόνον ο πολιτισμός μπορεί να νικήσει τον φασισμό.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου